30. 6. 2014   |   Recepty

Pikantní grilovaná polenta

40 min

Suroviny

200 g kukuřičné krupice
125 ml červeného vína
něco přes 1/2 l vývaru
2 červené cibule
2-3 stroužky česneku
svazek jarní cibulky
4 sušená naložená rajčata
1-2 chilli papričky
sůl, pepř, olej

Houbová směs:
250 g hub (měla jsem žampiony)
1 cibule
125 ml smetany
olej nebo máslo, sůl, pepř

Postup přípravy receptu

Na trošce oleje osmahneme nakrájenou červenou cibuli, přidáme rozmačkaný česnek, pak nakrájené jarní cibulky na kolečka, drobně nasekanou chilli papričku, nakrájená rajčata. Ještě chvíli smažíme a než začne cibule růžovět, zalijeme vínem a vývarem, okořeníme a povaříme. Pak si vezmeme chňapku, tenkým pramínkem sypeme do hrnce krupici a pilně mícháme. Pozor, směs hodně bublá a "vybuchuje". Když je kaše hladká a měkká, vypneme plotýnku a ještě dochutíme. Polenta má být výrazné chuti. Plech vytřeme olejem, nalijeme kaši, uhladíme a necháme ztuhnout. Pak krájíme čtverce, potřeme olejem a grilujeme z obou stran (použila jsem grilovací pánev). Podáváme s pečenou zeleninou, houbami,...

Houbová směs: Na oleji nebo másle osmahneme cibuli na půlkolečka, přidáme překrájené houby, osolíme, opepříme, chvilku smažíme a když se začne z hub uvolňovat voda, zalijeme smetanou a dusíme, dokud se tekutina nevypaří.

Autor: zizala

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz