20. 8. 2014   |   Recepty

Mátovo mandlové pesto

15 min

Nízká

Suroviny

2 hrsti listů čerstvé máty
1 stroužek prolisovaného česneku
3 lžíce mletých neloupaných mandlí
špetka hrubé mořské soli
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce strouhaného parmazánu

- z uvedného množství získáme cca 4 lžíce pesta.

Postup přípravy receptu

Mátu opláchneme a necháme na utěrce zaschnout. Pak do hmoždíře nasypeme sůl, listy máty a jednu lžíci mandlí. Třeme asi 5 minut, pak přidáme zbylé lístky máty a mandle. Opět usilovně třeme, dokud se hmota nespojí. Pak do ní nasypeme strouhaný parmazán a česnek, promícháme, podle chuti ještě dosolíme a pomalu přiléváme olivový olej, dokud nedosáhneme jednolité konzistence.

Místo mandlí lze použít piniové oříšky.

Pesto je výborné k jehněčímu masu, úžasné je k rybám, stejně jako ke grilovanému vepřovému nebo drůbežímu masu. Hodí se samozřejmě i na špagety a všude tam, kde jsme zvyklí .-) Můžeme sterilovat v troubě, ale i zamrazit.

Autor: Daniela Svobodová

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz