30. 6. 2014   |   Recepty

Grilovaná žebra

45 min

Suroviny

1 kg žebírek bez tuku (na dvě chutné porce)
(naporcované na pás široký 10 cm a délky 30 cm)

Marináda:
olivový olej, chilli papričky
hustý kečup, dijonská hořčice,
rum, sůl, čerstvě mletý pepř,
mletá červená paprika
(poměr dle chuti a zvyků strávníků)

Postup přípravy receptu

Vepřová masitá žebírka naporcovaná od hodného řezníka dle našich požadavků dobře osolíme a opepříme. Připravíme si vhodný motouz a smotáme pásy vepřových žeber masovou stranou dovnitř – tedy tak, že žeberní blána bude zvenčí smotku. Vzniklý „smotek“ žeber, převážeme připraveným motouzem, čímž se nám vytvoří velmi pěkný a pevný kus žeber. Dáme na gril nebo do trouby a necháme chvíli zprudka opéct. Asi po 5-10 minutách na plný výkon smotky žebírek dáme bokem a velmi bohatě potřeme dle naší chuti připravenou marinádou. Takto potřené a již teplem zatažená žebírka dále grilujeme nebo pečeme v troubě, již při nižší teplotě. Opakovaně je několikrát potíráme. Pečeme či grilujeme, dokud nejsou žebírka hotová. Dle situace, teploty a možnosti přiklopení grilu jsou takto smotaná žebírka hotová za 30-40 minut. K pálení masa nedochází, neboť z vnější strany je blána a kosti a maso je ukryto uvnitř smotku. Příloha čerstvý chléb a omáčky dle chuti.

Autor: Colombo65

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz