14. 8. 2014   |   Recepty

Grilovaná vepřová kýta

Suroviny

1 vepřová kýta /cca 9 kg/
sůl nebo rychlosůl
česnek /kdo má rád, čím více tím lépe/
Roztok na potírání:
olej, česnek, grilovací koření, sůl, je vhodné i pivo

Postup přípravy receptu

Do 200ml vody rozpustíme potřebné množství soli /na 9kg masa asi 2 PL soli/. Připraveným roztokem napícháme pomocí injekční stříkačky a jehly celou kýtu na různých místech. Kůži můžeme nařezat na mřížky, pak ji celou posolíme a vložíme do nálevu, který by měl být na chuť slaný a řádně očesnekovaný. No a pak už jen záleží na nás, jak dlouho budeme mít maso naložené v láku. My jsme kýtu napíchali s rychlosolí, takže nám stačilo mít maso uložené v lednici pouhý týden. V den grilování je vhodné celé maso i s lákem uvařit nejlépe v kotli jen 30 min. Pak už jen maso napíchneme na grilovací tyč, zajistíme proti posunu a vložíme do grilu a pak už jen točíme a topíme a čekáme na první okrajování. Během grilování je vhodné maso potírat připraveným roztokem pro lepší chuť a barvu.

Autor: ivulinka

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz