30. 6. 2014   |   Recepty

Dědkův kapr - gril

Suroviny

Kapr (může být i jiná rybka),
sůl,
rozmarýn,
koření Dědkův kapr nebo na ryby-zelené,
anglická slanina 4 plátky,
cibule,
česnek 2 stroužky,
rajče střední 1 ks,
olej,
máslo,
bílé víno suché(pivo).
Alobal.

Postup přípravy receptu

Kapra očistíme, zbavíme šupin a šikmo od páteře přes boky uděláme pár zářezů skoro až ke kostem. Kapra osolíme a posypeme rybím kořením i do zářezů, i zevnitř a necháme chvíli odležet.
Mezitím si připravíme česnek na plátky, cibuli na kolečka, rajče na kolečka.
Na stůl si rozvineme alobal, místo kde bude kapřík, přetřeme olejem, na něj nasypeme půl dávky cibule, půl česneku, pár plátků rajčete, položíme vedle sebe 2 plátky anglické, na to položíme připraveného kapra, přidáme pár jehliček rozmarýnu a opakujeme vrstvení - na kapra anglickou, posypat cibulí, česnekem, rajčata. Do břišní dutiny i do zářezů můžeme vložit kousky másla. Poté zakapeme vínem (není-li víno, můžeme použít světlé pivo, to je při grilování vždy;-)), ale opravdu jen zakapat (tak 1, max. 2 lžíce), aby to neplavalo.
Pak dobře zabalíme do alobalu a dáme péct na venkovní gril. Lze i doma v troubě.
Já balím 2x - na ten druhý alobal si naleju trošku vody a do toho ten balíček s kaprem zabalím a mám jistotu že se nic nespálí. Pečeme u kraje grilu, aby se nám kapr dobře prohřál a správně se propekl. Dobu vám nepovím, neboť nevím, jak velkého kapra máte.

Autor: mirca75

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz