30. 8. 2014   |   Recepty

Chutney ze sušených meruněk, cibule a mandlí

30 min

Nízká

Suroviny

100 g sušených spařených meruněk
50 g sekaných mandlí
3 velké cibule nakrájené na proužky
6 lžice vinného bílého octa
4-5 lžic třtinového cukru
2 stroužky nadrobno naekaného česneku
1 lžička mletého zázvoru
2 lžičky v hmoždíři rozdrceného hořčičného semínka
sůl, špetka skořice
lžíce oleje

Postup přípravy receptu

Meruňky necháme bobtnat asi hodinu v horké vodě. Tu pak slijeme a ovoce nakrájíme na tenčí proužky.

Na oleji osmahneme cibuli téměř dozlatova. Přidáme mandle, chvilku je opékáme, pak přisypeme cukr a po dvou minutách i všechny ostatní suroviny. Směs svaříme, až získá hustou konzistenci - asi 20 minut. Pokud je to nutné, můžeme občas podlít lžičkou vody, která ale musí být na konci vaření zcela odpařená.

Horké chuteny plníme do vyvařených suchých sklenic, které pevně zavřeme a otočíme víčkem nahoru. Necháme vychladnout a po týdnu můžeme konzumovat.

Podáváme ke grilovaným steakům, drůbežímu masu, uzeninám, sýrům apod.

Autor: Daniela Svobodová

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz