21. 8. 2014   |   Recepty

Brusinková grilovací omáčka

30 min

Nízká

Suroviny

200g sušených brusinek
200ml domácího rybízového vína (nebo červeného vína, ale potom je třeba dát do omáčky víc cukru)
2PL oleje
1 velká cibule
3 nakyslá jablka
2PL třtinového cukru
snítka čerstvého tymiánu
1 malý rajčatový protlak (140g)
1-2 chilli papričky
asi 50ml vinného octa (může být napůl s octem balsamico)
sůl, pepř
1PL worchesterské omáčky
1 stroužek česneku
voda dle potřeby

Postup přípravy receptu

Brusinky namočíme nejméně na hodinu do vína.

Na oleji orestujeme cibuli, přidáme na čtvrtky nakrájená, oloupaná jablka a společně na prudším ohni smažíme za častého míchání do té doby, než cibule i jablka začnou chytat barvu. Zasypeme třtinový cukrem a necháme lehce zkaramelizovat.

Dále vhodíme lístky tymiánu, nasekané chilli papričky, přidáme větší část naložených brusinek i s vínem, rajský protlak a ocet. Necháme pod pokličkou lehce probublávat asi 15 minut, občas zamícháme, popř. doplníme vodou nebo vínem. Ke konci přidáme utřený česnek, dochutíme solí, pepřem a worchestrem a rozmixujeme ponorným mixérem. Podle výsledku doladíme konzistenci vodou, přidáme zbylé celé brusinky a ještě chvíli provaříme.

Použijeme jako omáčku ke grilovanému masu, můžeme i horkou naplnit do skleniček, uzavřít a na chvíli postavit na víčko. Skladujeme v chladu.

Autor: Danča

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz