5. 6. 2015   |   Návody a tipy

Zvládejte grilování na jedničku!

Období oblíbených grilovaček právě začíná! Pokud máte dilema, jaký gril a od jakého výrobce zvolit, nezoufejte! Poradíme Vám!

Dřevo a dřevěné uhlí jsou od nepaměti zdrojem tepla pro přípravu potravin. Pro mnoho příznivců grilování se jedná o klasiku, které zcela propadli, a tak pravé grilování vždy spojují s přípravou masa na grilech na dřevěné uhlí.

Nejznámější firmou u nás, která dodává lety osvědčené a miliony lidí po celém světě prověřené grily na uhlí, je WEBER. Jejím stěžejním modelem pro letošní rok je MASTER TOUCH GBS 57 cm. Tento gril zajišťuje díky svému kulovitému tvaru skvělou cirkulaci tepla uvnitř a zároveň nabízí široké možnosti regulace. Díky tomu se v něm perfektně připravují nejen steaky, ale i velké kusy masa, jako například známé kuře na plechovce.

Oblíbenou alternativou ke grilům Weber je gril-pec Big Green Egg. Ta je sice dražší, ale vynikající volbou nejen pro grilování, ale hlavně barbecue. Tato pec se tak hodí zejména pro tradiční barbecue, tedy přípravu velkých kusů mas, kuřat, krůt či žeber při nižší teplotě a po delší čas. Přímo skvělé výsledky dosahuje tím, že je to kameninové zařízení a jako takové akumuluje teplo, které následně sáláním vrací zpět rovnoměrně do grilu.

V dnešní uspěchané době jsou velmi vyhledávanou záležitostí grily na plyn, které nabízejí mimořádné pohodlí. Kromě jednoduché přípravy grilu pro použití zaručují také pohodlnou regulaci v průběhu grilování. Těchto grilů je na trhu poměrně velké množství, a to od mnoha výrobců a v různých kvalitách provedení i vybavení. Jejich nákupem si kupujete nejen kvalitní gril na několik let, ale také řadu možností, jak rozšířit jeho funkcionalitu díky různým doplňkům GBS systému, jako jsou litinová pánev, wok pánev, kámen na pizzu či stojan na kuře. Díky integrovanému plynovému vařiči v boční polici se z grilu stává záležitost, s níž není problém udělat složitější menu či celý oběd venku.

Většina výrobců, jako je Weber, GRANDHALL nebo NAPOLEON, vybavuje své grily litinovými rošty, které jsou díky svým vlastnostem pro grilování ideální. Litina skvěle akumuluje teplo a přenáší jej na grilované potraviny. Příprava steaků a dalších dobrot je potom velmi příjemnou záležitostí, přičemž výsledek je vždy výborný. K plynovým grilům je k dostání mnoho příslušenství, které z nich v kombinaci s bočními vařiči dělají téměř venkovní kuchyně.

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz