15. 7. 2014   |   Návody a tipy

Že voda a oheň nejdou dohromady? Je tu vodní gril!

Zahradní grily jsou stále žádanější, a tak jejich výrobci neustále pracují na vylepšení svých produktů, přičemž zohledňují i trendy zdravého vaření.

Vůně grilovaného masa je pro léto naprosto charakteristická. Zahradní grily jsou stále žádanější, a tak jejich výrobci neustále pracují na vylepšení svých produktů, přičemž zohledňují i trendy zdravého vaření.

Ideální teplota pro grilování se pohybuje okolo 150 – 200°C, avšak většina grilů funguje při vyšších teplotách: spalování dřevěného uhlí nebo dřeva může žár v grilu vyhnat dokonce nad 500°C. Výsledkem takového grilování může být spálená až zčernalá kůrka masa a do ohně odkapávající tuk. Takovýmto nehodám při grilování předchází používání vodního grilu, který si za poslední roky oprávněně získal řadu příznivců.

Vodní gril

Ačkoli jsou voda a oheň naprostými protiklady, vodní gril je v oblasti zdravého vaření převratným vynálezem. Gril funguje obdobně jako horkovzdušná trouba a ačkoli obsahuje nádobu s vodou, nejde tu o způsob úpravy pokrmů párou, jak by se mohlo zdát. Vnitřek grilu kromě nádoby s vodou totiž obsahuje také topeniště s roštěm a mřížku s jehlicemi.

Oheň grilovaným pokrmům propůjčuje charakteristickou vůni a křupavou kůrku, voda zase snižuje teplotu na optimální hodnotu a navíc zachycuje odkapávající tuk – díky tomu nedochází k přepalování a spalování pokrmů a tudíž ke vzniku toxinů a karcinogenních látek.

Poklop, který je nepostradatelnou součástí vodního grilu, udržuje nejen teplo, ale i kouř uvnitř grilu a zajišťuje jejich rovnoměrné rozprostření. Pokrm se tak bez otáčení griluje ze všech stran, nevysouší se a zůstává chutně šťavnatý. Vodní gril tedy zároveň funguje i jako udírna.

Výhodou vodních grilů je nejen jejich snadná obsluha, ale také jednoduchá údržba, vysoká odolnost a dlouhá životnost. V závislosti na použitých materiálech se cena grilů pohybuje od několika stovek až po několik tisíc korun.  

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz