15. 7. 2014   |   Návody a tipy

Úžasná historie grilování!

Dalo by se říci, že grilování provází lidstvo téměř od samého počátku. Od dob, kdy byl objeven oheň, se naši předci pouštěli do různých úprav masa na otevřeném ohni.

Dalo by se říci, že grilování provází lidstvo téměř od samého počátku. Od dob, kdy byl objeven oheň, se naši předci pouštěli do různých úprav masa na otevřeném ohni. Grilování v té podobě, jakou známe dnes, je však z hlediska historie spíše novinkou.

Historie grilování se začíná psát až ke konci 17. století, a to u indiánského kmene Arawak žijícího na ostrově Haiti, který k úpravě masa používal nástroj zvaný barbacoa. Na tomto zařízení připomínajícím svým vzhledem rám nebo mříž Indiáni v kouři ohně udili maso. Poklidný život Indiánů však nadobro změnil příjezd posádky Kryštofa Kolumba, který Haiti objevil hned při své první plavbě roku 1492. Kolumbus na Haiti založil vůbec první španělskou osadu v Americe a ostrov nazval „La Isla Española“ neboli „španělský ostrov“.

Silný odpor domorodců však natrvalo utišil až Kolumbův bratr Bartoloměj, který Haiti prohlásil za španělskou kolonii a Indiány zapojil do přísného systému nevolnictví. Pod tíhou tvrdé dřiny a kvůli zavlečení nových nemocí, jako jsou neštovice, postupně došlo k úplnému vyhubení členů kmene Arawak. Španělé převzali za své mnohé jejich pokrokové vynálezy; mezi nimi i nástroj „barbacoa“, který začali používat k úpravě masa a ryb. Slovo „barbacoa“ následně označovalo též shromáždění lidí za účelem společného vychutnání jídla.

Grilování se velké popularitě těšilo zejména v 18. století na jihovýchodním pobřeží Spojených států. Kuchaři používali grily k pečení celých prasat. Poprvé také maso podávali s různými omáčkami. Pod mříž grilu se vždy stavěly dřevěné hranice. Zásadní změnu přinesl rok 1897, kdy si Ellsworth B.A. Zwoyer nechal patentovat revoluční uhelné brikety.

Historie grilování

V roce 1921 Henry Ford hledal způsob, jak využít piliny a kusy dřeva, které vznikají jako vedlejší produkt v továrnách. Řešení našel ve výrobě dřevěného uhlí, které se v 90. letech stalo preferovaným palivem. Grilování se pak stalo natolik oblíbené, že mřížky grilů připomínaly spíše umělecké objekty – byly totiž zdobeny nejrůznějšími ornamenty, obrazci, erby a značkami, které se při grilování vypálily do masa. Stále však existovaly velmi jednoduché modely otevřených grilů – nepříjemným problémem tak byl všude poletující popel.

Až v roce 1952 svářeč George Stephen, zaměstnanec Weber Brothers Company, vyrobil první uzavřený gril, a to trochu překvapivě z části bóje. Grily značky Weber se záhy staly základním vybavením amerických domácností.

Historie grilování

V roce 1960 Arkansas Louisiana Gas Company využila stále rostoucí popularity grilování a na trh uvedla plynový gril, který zákazníky i přes svou vyšší cenu nadchl, a to především mimořádně snadným používáním. O 20 let později byl představen gril infračervený.

Současný trh nabízí nepřebernou nabídku grilů různých typů, značek i technologií. Z grilování se stal specifický a celosvětově oblíbený rituál, který sdružuje blízké nad společnou přípravou jídla. Nejen jednotliví kuchaři, ale i oblasti se od sebe odlišují svým jedinečným přístupem ke grilování a předhánějí se v tom, kdo je lepší. Každé takové grilování tak navazuje na starou indiánkou tradici – jen je škoda, že se vynálezci skromného nástroje „barbacoa“ nikdy nedozvědí, nakolik ovlivnili moderní gastronomii.  

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz