15. 7. 2014   |   Návody a tipy

TOP 5 nejoblíbenějších marinád!

Co by to bylo za grilování bez vynikajících marinád, které dokonale podtrhnou a zvýrazní chuť masa? Seznamte se s 5 recepty, které se ve světě oprávněně těší největší oblibě!

Co by to bylo za grilování bez vynikajících marinád, které dokonale podtrhnou a zvýrazní chuť masa? Seznamte se s 5 recepty, které se ve světě oprávněně těší největší oblibě!

Pivní marináda

  • ½ šálku olivového oleje
  • 1 šálek tmavého piva
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 ½ čajové lžičky mořské soli
  • 1 čajová lžička čerstvě namletého černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 1 čajová lžička bazalky, oregana a tymiánu

Olej, pivo a citronovou šťávu smíchejte a přidejte koření a bylinky podle chuti. Tip: Před naložením masa směs mírně zahřejte. Chuť a aroma bylinek a koření se v teple více uvolní.

Medová marináda

  • 4 polévkové lžíce medu
  • 4 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 2 polévkové lžíce saké (lze nahradit suchým sherry)

nebo

  • 3 polévkové lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce medu
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička prolisovaného česneku

Medová marináda je vynikající na kuřecích stehýnkách, na kterých vytvoří sladkou křupavou kůrčičku.

Whisky-colová marináda

  • 1 ½ šálku Coca-Coly
  • ½ šálku americké whisky (Jack Daniel´s)
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • ½ čajové lžičky limetkové šťávy
  • špetka soli

Tato marináda je vynikající zejména na vepřových kotletách a žebírkách.

Pálivá chilli marináda

  • 3 malé červené chilli papričky nakrájené najemno (při odstraňování semínek použijte gumové rukavice)
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • ½ šálku olivového oleje
  • ½ šálku citronové šťávy
  • ½ čajové lžičky sušené bazalky
  • ½ čajové lžičky tymiánu, estragonu a majoránky

Pikantní marináda se hodí na všechny druhu masa; skvěle oživí chuť vykostěných kuřecích prs bez kůže.

Citronovo – bylinková marináda

  • ½ šálku olivového oleje
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce nasekané čerstvé nebo sušené bazalky
  • 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého nebo ½ polévkové lžíce sušeného tymiánu
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

Tato marináda se hodí na všechny druhy masa. Vynikající je i na ryby, mořské plody či zeleninu. Marinádu lze následně použít i jako omáčku tím, že ji minimálně 1 minutu povaříte.

Tipy při marinování

  • Maso se zpravidla marinuje již nasolené a opepřené.
  • S kořením a bylinkami to příliš nepřehánějte – mohou zcela přebít chuť masa, což je jednou z nejčastějších chyb při grilování.
  • Maso v marinádě nemusí ležet přes noc, jak se obvykle traduje. Naopak – menším kusům a kuřecímu stačí přibližně 15 minut, větším porcím tak půl hodina. Velké kusy masa chuť marinády získají zhruba za 3 hodiny. Pokud necháte maso marinovat dlouhé hodiny, může začít kvůli použité soli uvolňovat vodu a vysušovat se.  
Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz