15. 7. 2014   |   Návody a tipy

Stupně propečení steaku

Stupně propečení jsou pro barvu, teplotu, strukturu a především výslednou chuť steaků mimořádně důležité. S naším jednoduchým návodem si snadno připravíte steak přesně pro Vás a svými znalostmi překvapíte všechny své hosty na grilovací párty!

Stupně propečení jsou pro barvu, teplotu, strukturu a především výslednou chuť steaků mimořádně důležité. Z toho důvodu jim profesionálové věnují takovou pozornost, ale nejen z jejich kuchyní může pocházet steak, který bude dokonale lahodit Vašim chuťovým buňkám. S naším jednoduchým návodem si snadno připravíte steak přesně pro Vás a svými znalostmi překvapíte všechny své hosty na grilovací párty!

Raw

Označuje nepečený, zcela syrový steak. Na jídelníčcích českých restaurací ho však nenajdete –v případě, že chcete ochutnat zcela syrové maso, musíte si vybrat jiné úpravy, např. tatarský biftek či carpaccio.

Rare

Představuje jeden z nejoblíbenějších stupňů propečení steaku. Steak je jemně propečený, povrch masa je zatažen, vnitřek je však z 75% krvavý. Po grilování nechte steak odležet, aby se všechna šťáva a chuť uvnitř rozvinula. Teplota středu je 51°C.

Medium Rare

Medium Rare neboli středně propečený steak je uvnitř přibližně z 25% krvavý, a tak je stále velmi šťavnatý a jemný. Povrch masa je tmavě hnědý, střed růžový a okraje mají šedohnědý nádech. Takto propečený steak Vám připraví ve většině dobrých restaurací, pokud si nezvolíte jinak. Teplota středu je 54  56°C.

Medium

Úplný střed propečeného steaku je ještě růžový, zbytek má šedohnědou barvu. Struktura steaku je změněna – maso se hůře krájí i žvýká. Necháte-li však steak několik minut před rozkrojením odpočinout, bude vevnitř celkem šťavnatý. Teplota středu je 61°C.

Medium Well Done

Medium Well Done je označení pro propečený steak s jemným nádechem růžové ve svém středu. Teplota středu je 64  65°C.

Well Done

Well Done je steak propečený skrz na skrz. Již se z něj ztratila všechna jemnost a šťavnatost typická pro předchozí varianty. Steak je suchý, tvrdý, špatně se krájí i žvýká. V některých restauracích well done steak dokonce odmítají připravit. Přesto má své zastánce mezi těmi, kteří nechtějí jíst maso s náznakem krvavosti. Teplota středu je nad 70°C.

Doba přípravy steaku závisí nejen na teplotě, ale také na výšce masa nebo jeho kvalitě. Určit požadovaný stupeň propečení Vám pomůže speciální teploměr na maso, který se zapichuje do středu libového masa (pro přesnější výsledek by se špička teploměru neměla dotýkat kosti nebo tučné části).

Naměřená teplota může být o 5-10°C nižší než vyžaduje určitý stupeň propečení, neboť steak se ještě několik minut po odejmutí z tepla dodělává.  

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz