15. 7. 2014   |   Návody a tipy

Nejlepší steaky v 6 snadných krocích!

Steak je snad nejchutnější a nejoblíbenější pochoutkou, jakou si na grilu můžeme připravit. Aby byl výsledek Vašeho snažení dokonalý, přinášíme Vám tipy, jak dosáhnout chutného, šťavnatého a správně propečeného steaku.

Steak je snad nejchutnější a nejoblíbenější pochoutkou, jakou si na grilu můžeme připravit. Aby byl výsledek Vašeho snažení dokonalý, přinášíme Vám tipy, jak dosáhnout chutného, šťavnatého a správně propečeného steaku. Jejich autorkou je uznávaná kuchařka Jennifer Chandler, která slibuje ty nejlepší steaky na světě!

1. Příprava grilu

Čistý a suchý gril je naprostým základem – na výsledné chuti masa se totiž podílí stejnou měrou jako kvalita masa nebo použité koření, proto po každém grilování gril pečlivě umyjte a vyčistěte. Jen tak se vyhnete problémům s přilepováním masa na mřížky a vznikem připálenin. Pro grilování můžete nechat gril čistý, nebo ho zlehka potřít rostlinným olejem.

2. Pořádně to rozpalte

Gril před grilováním nechte pořádně zahřát – ideální je teplota až 350°C (nad takto rozpáleným grilem stěží udržíte ruku). Vysoká teplota v mase semkne všechnu šťávu a vytvoří super křupavou kůrku.

3. Kvalita masa

Aby byly steaky vynikající, nepotřebují zas tak moc, a to v případě, že zainvestujete do pořádného kousku kvalitního masa. Maso by před grilováním mělo mít pokojovou teplotu, aby v teple neutrpělo „šok“. Maso nenaklepávejte, pouze ho zlehka po obou stranách potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Přidat můžete také koření podle chuti.

4. Nespěchejte

I přesto, že je příprava steaků velmi rychlá, můžete ji uspěchat. Steaky z grilu nestrhávejte, ale počkejte, až se maso samo z povrchu grilu odlepí (tak poznáte, že je hotové). Maso také otočte pouze jednou, přičemž použijte speciální kleště, nikoli vidlice - propíchnuté maso totiž ztrácí šťávu a vysušuje se.

5. Ohlídejte čas

Doba přípravy záleží na výšce steaku i na Vašich osobních preferencích. Praktické je používat speciální teploměr na maso, díky němuž přesněji odhadnete míru propečení steaku:

  • Rare: 51 – 54°C
  • Medium: 60 – 62°C
  • Well-Done: nad 70°C

Uvedené teploty středu masa mohou být nižší o nějaký ten stupeň, protože maso se po odebrání z tepla ještě nějakou dobu „dodělává“.

6. Steak nechte odpočinout

Steak po grilování nechte přibližně 5 minut odležet. Všechny chutě a šťávy se do masa ještě více rozvinou a steak zůstane šťavnatý i po rozkrojení.

Podle Jennifer Chandler není příprava steaků žádná věda a tak je to prý i s jejich dochucením. Sama je doporučuje jen tak s máslem a čerstvými bylinkami.   

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz