15. 7. 2014   |   Návody a tipy

Nejlepší maso na gril

Základem chutných steaků je samozřejmě kvalitní maso. Podívejte se, které kusy masa se nejlépe hodí pro grilování.

Základem chutných steaků je samozřejmě kvalitní maso. Skvělou grilovanou pochoutku si můžete připravit, ať už holdujete hovězímu, vepřovému či kuřecímu a i v případě, že přednost dáváte rybě. Podívejte se, které kusy masa se nejlépe hodí pro grilování:

Hovězí

Hovězí a gril – to je prostě dokonalá kombinace. Mezi nejoblíbenější hovězí steaky patří tzv. rib eye steak z vysokého roštěnce. Díky úžasné mozaice prorostlého tuku jsou steaky z tohoto kusu mimořádně chutné a šťavnaté. Steaky s kostí ve tvaru T se nazývají T-bone steaky a většinou jde o pořádné porce masa. Steaky z nízkého roštěnce jsou libovější, a přesto chuťově velmi výrazné a vyvážené. Z nízkého roštěnce se připravuje například tzv. roast beef.

Hovězí maso

Vynikající pro přípravu na grilu je také hovězí pupek, z něhož se připravuje tzv. flank steak, který je mimořádně křehký, libový i cenově dostupný. V českých restauracích se velké popularitě těší také tzv. rump steak, který se připravuje z nejjemnějšího zadního hovězího – z kýty. Rump steak je velmi měkký a křehký, chuťově vynikající a navíc má nižší obsah tuku.

Nejdražší jsou steaky ze svíčkové, z které se připravují steaky fillet/filet mignon obecně známé jako bifteky. Porce se sice prodraží, stojí však za to.

Vepřové

I vepřové maso se skvěle hodí na grilování, a to především jeho kvalitnější části, jako jsou kotlety, kýty či krkovička. Pokud dáváte přednost libovému masu, zvolte vepřovou panenku, z které připravíte chutné medailonky. Naopak milovníci tlustého a prorostlého masa si skvěle pochutnají na výtečném grilovaném bůčku (při jeho přípravě se bohužel jen stěží vyhnete odkapávání tuku přímo do ohně, proto je lepší použít elektrický gril). Grilované karbanátky z mletého masa jsou vynikající do domácích hamburgerů.

Tip: Maso můžete grilovat i s kostí. Plátky masa po stranách trochu nakrojte, aby se na grilu nezkroutily.

Vepřové maso

Kuřecí

Z kuřete se ke grilování hodí téměř všechny jeho části – křidélka, stehýnka i prsíčka. Kuře můžete grilovat i celé – taková příprava musí být velmi pozvolná a kuře dostatečně vzdálené od ohně, aby se nespálilo. Ke grilování celých kuřat je zapotřebí větší gril, ideálně s otáčivým roštěm. Kuře je také vynikající na přípravu nejrůznějších špízů – jelikož se menší kusy kuřete velmi rychle ugrilují, můžete je připravovat současně se zeleninou, která se nespálí.

Kuřecí maso

Kuře je vhodné zvolit, pokud na grilování nemáte mnoho času – nejen, že se poměrně rychle tepelně upraví, ale také na jeho marinování stačí přibližně 10-15 minut.

Ryby

Na gril se hodí všechny druhy ryb. Vždy však volte čerstvé ryby – mražené při tepelné úpravě pouští velké množství vody a na výsledné chuti je to znát. Ryby ideálně grilujte v alobalu i s kořením a bylinkami, aby se nespálily. Vynikající jsou také grilované krevety, humři, chobotničky a další mořské plody.

Ryby

K přípravě na grilu se také hodí všechny druhy párků a klobás stejně jako další druhy masa - například krutí, jehněčí, jelení apod.  

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz