6. 12. 2016   |   Návody a tipy

Jak vybrat zahradní gril

Je potřeba si grilovací sezónu vychutnat na maximum, kvalitní zahradní grily vám budou velkým pomocníkem. Nabídka je velmi pestrá, každá varianta má své výhody i nevýhody. Nejprve si udělejte obrázek o tom, jaké jsou možnosti a co od grilu přesně očekáváte. Pojďme se nyní podívat zahradním grilům „na zoubek“.

Jaké jsou typy zahradních grilů?

Úprava potravin na otevřeném ohni patří mezi prastarý způsob přípravy pokrmů, který přetrval dodnes. V moderní společnosti však využíváme moderní technologie a klasické ohniště tak nahradily konstrukčně vyspělé grily. Jednotlivé druhy se liší cenou, účelností a technickými parametry. Nabízí se tři základní možnosti:

  • Plynové grily
  • Grily na dřevěné uhlí
  • Elektrické grily

Plynové grily

Moderní způsob grilování představují také plynové grily, které jsou opět vhodné na zahradu, na terasu, ale třeba také d kempu. Plynový gril se snadno ovládá, lze ho jednoduše přenášet dle potřeby. Zdrojem tepla jsou hořáky připojené k propanbutanové lahvi. Patrně největší předností těchto grilů je bezpečnost, můžete je jednoduše převážet na dovolenou, vždy je snadno zprovozníte a zase složíte. Součástí plynových grilů by měl být nerezový poklop.

Grilovací plocha je tvořena litinovým tálem, roštem nebo kombinací obou těchto možností.

Gril na dřevěné uhlí

Klasické a stále velmi oblíbené jsou grily na dřevěné uhlí, které mají svou tradici a přináší opravdovou radost z grilování. Tyto grily mohou být různě velké a těžké. Ačkoliv je tento způsob grilování nejnáročnější, má svou nenapodobitelnou atmosféru. Nechybí ona tradiční vůně grilovaného masa a kouře. Některé grily jsou opatřeny víkem, špičkové modely mají ve víku umístěny regulátory větracích otvorů, můžete tak grilovat kdykoliv v roce. Velmi dobré grily na dřevěné uhlí přináší značka Campingaz, která funguje na trhu již od roku 1949 a klade důraz na kvalitu a funkčnost.

Gril na dřevěné uhlí

Největší krása grilu na dřevěné uhlí spočívá v jeho jednoduchosti. Tyto grily by neměly obsahovat žádné složité části a jejich sestavení je tak velmi snadné. Kvalitní gril se skládá pouze z kotle a víka, které je usazené v pevné konstrukci. Základní součástí grilů na dřevěné uhlí je vana určena pro zdroj tepla a nad ní umístěný chromový rošt.

Elektrické grily

Elektrické grily nejvíce využijeme zejména při grilování na balkóně nebo na terase, protože je potřeba mít v dostupné blízkosti elektrický zdroj. Velkou předností těchto grilů je kompaktnost, navíc nekouří a neprodukují žádné zplodiny. U elektrických grilů lze snadno regulovat teplotu, mají snadné ovládání, které zvládne každý. Ovšem chybí taková ta typická „grilovací vůně“.

Elektrický gril by měl být vybaven oboustranným nepřilnavým roštem, který je nejčastěji potažený vrstvou teflonu. Rošt, na který se pokládají potraviny, bývá vroubkovaný. Grilovací deska by měla být nakloněna tak, aby mohl snadno odtékat přebytečný tuk.

Na co je třeba se zaměřit při výběru grilu

Výběr zahradního grilu bychom rozhodně neměli podcenit. Každý chce samozřejmě to nejlepší, ale důležitou roli hraje také cena. Všichni víme, že přepálené maso není dobré a navíc ani zdravé. Před nákupem je třeba si ujasnit zejména tato kritéria.

  • Jak často budete grilovat?
  • Kde se bude grilovat (zahrada, balkón, terasa) a jaké jsou prostory na uskladnění grilu.
  • Budete chtít gril převážet?
  • A v neposlední řadě, kolik jste ochotni do grilu investovat.

Před výběrem grilu zvažte také konkrétní podmínky grilování. Pokud budete grilovat na balkóně nebo terase, není vhodné použít gril na dřevěné uhlí. V tomto případě jsou výhodnější elektrické grily, které nejsou cítit a navíc jsou maximálně bezpečné. Elektrický gril není tak drahý a jeho cena se pohybuje v rozmezí od jednoho tisíce korun, pokud chcete vyšší výkon, počítejte se dvěma tisíci.

Jakmile přistoupíte k samotnému výběru, dbejte na tyto základní aspekty:

  • Stabilita grilu
  • Dbejte na funkčnost a bezpečnost
  • Řešení ohniště a popelníku, ideální je výklopné či výsuvné ohniště
  • Vybírejte grily, které mají dvouplášťový plech, u kterého nehrozí popálení
  • Doporučujeme zvolit grily, které mají nerezová madla
  • Plynové grily by měly splňovat testy bezpečnosti, nejbezpečnější grily poznáte podle značky CE a čtyřmístným číslem
  • Ohlídejte si záruční dobu a jednoduchost sestavení

Příslušenství k zahradním grilům

K zahradním grilům můžete pořídit také příslušenství v podobě nerez steakových příborů, speciální rošty určené pro přípravu ryb či klobás, kartáč určený na čištění grilu, nerezovou grilovací misku. Abyste si grilování užili na maximum, jistě využijete sadu grilovacího nářadí, speciální rukavice, abyste se nespálili, rošt na hamburgery a mnoho dalších věcí.

Výhodou grilovacího náčiní je skutečnost, že odolává vysokým teplotám. Je tedy rozhodně vhodnější, než klasické kuchyňské pomůcky.

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz