15. 7. 2014   |   Návody a tipy

Hamburgery na grilu

Pořádný hamburger je jedním ze třech základních pilířů grilování (společně se steaky a žebry).

Pořádný hamburger je jedním ze třech základních pilířů grilování (společně se steaky a žebry).

Při grilování burgerů je dobré dodržovat pár základních rad:

  • Rošt vždy před i během grilování očistěte kartáčem, abyste odstranili případné nečistoty z grilovacího roštu a natřete lehce standardním olejem – zamezíte pak přichytávání masa k roštu
  • Vyberte maso, které není zcela libové (15 až 20% tuku je ideální).
  • Maso upravujte v rukou co nejméně.
  • Burgery grilujte přímou metodou při vyšší teplotě
  • Chuťově nejvýraznější burger vytvoříte z mleté hovězí plece nebo nízkého roštěnce.
  • Burger těsně po ugrilování osolte a opepřete – další chutě dodá zelenina, BBQ omáčka, sýr nebo houby a cokoli co si k burgeru přidáte.
  • Pořádně burgery tepelně upravte – budete li grilovat větší Burgery a nebudete i jisti, použijte teploměr na maso a zkontrolujte, zda je maso propečené. Zapíchněte teploměr ze strany burgeru. Vnitřní teplota by měla být nejméně 70°C pro dobře propečený burger. Kdo chce, připraví si burger s nižším stupněm propečení.
  • Aby zůstal správně propečený burger šťavnatý, zapracujte doprostředka burgeru kousek bylinkového másla.

Pro přípravu stejných a pořádných burgerů můžete využít např. tuto praktickou formu. Průměr burgeru je cca 10cm.

Forma na burgery     Forma na burgery

Plněný burger – videorecept

Plněný burger je novinka, která k nám přichází z USA. Plnění burgeru má několik výhod:

  • burger bude dost velký na to, aby to byl burger hodný svého jména!
  • plněním získáváte možnost výborně ochutit burger přímo uvnitř a meze se nekladou. Můžete s úspěchem použít restovanou cibulku, houby, zeleninu, sýr, atd.

Takovýmto burgerem své hosty opravdu nadchnete a budou vás právem nazývat mistr grilu.

Forma na plněný burger     Forma na plněný burger

Mini Burgery

Dalším způsobem, jak ozvláštnit vaše Burgery je jejich velikost. Udělejte si Burgery „na tři kousnutí“. Zejména pokud chystáte pro vaše hosty více druhů burgerů, je toto ideální řešení. Můžete k tomu použít pár pomocníků, jako např. formu na miniburgery (aby byly všechny stejné) a rošt na grilování miniburgerů – můžete tak snadno grilovat až 16 miniburgerů najednou.

Forma na mini-burgery     Forma na mini-burgery

Další možností, jak zcela originálně upravit váš burger, je zauzení v grilu pomocí dřevěných lupínků k uzení. Zauzený burger se sladko-pálivou BBQ omáčkou je prostě famózní…

Na našem trhu seženete u prodejců grilovacího náčiní mnoho druhů udících lupínků do grilu, které můžete použít jak v grilu na dřevěné uhlí, tak v grilu plynovém. Do plynového grilu budete potřebovat udicí box a můžete začít. Zauzovat stačí lehce. Na rozžhavené uhlí vhodíte hrst namočených a okapaných lupínků a grilujete Burgery přímou metodou, jak jste zvyklí. Aroma pak udělá již své…

 

Pro vlastní grilování burgerů budete potřebovat obracečku, kleště a samozřejmě kartáč (pamatujte, že jen nečistot zbavený a namaštěný rošt vám zamezí připalování masa k roštu).

Burgery se grilují přímou metodou přímo na grilovacím roštu. Pokud jste zvyklí grilovat Burgery slabé cca 5-10mm, můžete je grilovat (připravit) na litinovém tálu.

Burgery jsou perfektní v tom, že jich můžete připravit stovky druhů. Základ je vždy stejný – plátek mletého hovězího masa, jen osolený a opepřený a výslednou celkovou chuť právě dělá ta příloha – zelenina, příp. sýr, BBQ omáčka, pálivé papričky atd.

Tak ať se vám Burgery daří a přejeme vám dobrou chuť!

Autor: Tomáš Dytrych www.grilovani.cz

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz