15. 7. 2014   |   Návody a tipy

Grilování vs. barbecue! Znáte rozdíl?

O grilování mluvíme vždy, když tepelně upravujeme jídlo nad ohněm, ale je třeba odlišovat grilování od barbecue. Tyto dva postupy se od sebe totiž radikálně liší. Znáte rozdíl?

„Grilování“ – to je snad nejoblíbenější pojem letních měsíců. O grilování mluvíme vždy, když tepelně upravujeme jídlo nad ohněm – k perfektnímu zvládnutí tohoto způsobu úpravy jídla je však třeba odlišovat grilování od barbecue. Tyto dva postupy se od sebe totiž radikálně liší. Znáte rozdíl?

Grilování je poměrně rychlá a přímá metoda úpravy pokrmu nad ohněm. Jídlo se připravuje jen pár centimetrů nad žhnoucím uhlím, nebo plameny, a tak je dosaženo vysoké teploty (přibližně okolo 300°C). Tato metoda je vhodná pro tepelnou úpravu malého množství potravin – ideální jsou především menší a tenčí kusy masa, jako jsou steaky, hamburgery, kotlety, kuřecí prsa, párky, rybí filety apod. Často se griluje také zelenina, sýry nebo pečivo.

Grilování

Naopak větší a tužší kusy masa, které by se při přímém grilování snadno spálily, jsou vhodné pro tzv. nepřímé grilování neboli „barbecue“, při němž se potraviny upravují při nižších teplotách (okolo 80-120°C), a to v kouři dýmajícího ohně. Vhodným palivem je dřevo, ideálně vonné nebo speciální na uzení, které pokrmům propůjčí typické kouřové aroma a chuť. Při barbecue je důležité, aby byl zdroj tepla dostatečně vzdálen od pokrmu – tj. potraviny se připravují vedle ohně, nikoli přímo nad ním. Metodou barbecue připravíte chutná a šťavnatá žebírka, hrudní kosti, vepřové plece nebo i celá kuřata a prasata.    

Barbecue

Pokud se při úpravě masa na ohni naučíte oddělovat tyto dva postupy, vyhnete se častým nepříjemnostem, jakými jsou doutnající černý dým, spálená kůrka masa nebo přímo do ohně odkapávající tuk. A výsledkem správného postupu vždy bude chutné a šťavnaté maso plné chuti s křupavou kůrčičkou. 

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz