15. 7. 2014   |   Návody a tipy

Deset nejčastějších chyb při grilování

Grilování má být snadné, zábavné a bezstarostné. Bohužel až příliš často probíhá zcela opačně. Kde děláme nejčastěji chyby a jak se jim můžeme vyvarovat?

Grilování má být snadné, zábavné a bezstarostné. Bohužel až příliš často probíhá zcela opačně. Kde děláme nejčastěji chyby a jak se jim můžeme vyvarovat?

1. Nepřipravíme si všechny ingredience včas 

Maso už je na grilu, ale teprve se chystáme připravit omáčku, nakrájet zeleninu a sehnat pečivo. V takovýchto situacích, kdy jsme ve spěchu, maso nejčastěji spálíme. Připravte si vše předem a zapomeňte na neustále odbíhání. Grilování v klidu a pohodě přinese skvělé výsledky.

2. Používáme špatné nástroje

Zdá se, že ke grilování toho moc nepotřebujeme a že si vystačíme s tím, co kuchyň dá. Pravdou je, že se při grilování neobejdeme bez dlouhých kleští na obracení masa – vidličky a vidlice jsou k tomu naprosto nevhodné, neboť propíchnuté maso ztrácí svou drahocennou šťávu. Také si pořiďte dřevěné prkénko, na kterém necháte maso po grilování pár minut odpočinout, a speciální štětec na potírání masa.

3. Nečistíme gril

Čistý gril je naprostým základem kvalitního grilování. Vždy ho proto vyčistěte po každém použití, nebo alespoň před ním. Tak se vyhnete častým problémům, jako je vznik různých připálenin nebo přilepování masa k povrchu grilu.

4. Spěcháme na rozpálení grilu

Než na gril dáme maso, musí být opravdu pořádně rozpálený. Povrch masa se ve vysokých teplotách zatáhne, a to pak neztratí nic ze své šťávy.

5. Známe jen přímé grilování

Ať máme jakýkoli druh masa, šup s ním nad oheň! Tak to rozhodně neplatí. K přímému grilování nad ohněm, které je velmi rychlé, se hodí menší a tenčí kusy masa – steaky, hamburgery, kotlety, kuřecí prsa, párky a rybí filety. Naopak větší a tužší kusy masa jsou vhodné k nepřímému grilování, tzv. barbecue, kdy se maso upravuje při nižších teplotách, a to v kouři doutnajícího ohně. Metodou barbecue připravíte chutná a šťavnatá žebírka, hrudní kosti, vepřové plece, ale i celá kuřata nebo prasata.

6. Chybně používáme víko grilu

Pokud máte gril s víkem, používejte ho pouze při nepřímém grilování, kdy je třeba uvnitř grilu udržet vysokou teplotu a kouř. Gril nezavírejte při přímém grilování nad ohněm.

7. Přeháníme to s kořením

Různé marinády a omáčky mají zvýraznit chuť masa, a ne ji přebít. Proto při jejich přípravě s kořením a bylinkami zacházejte opatrně. Maso se většinou marinuje osolené a opepřené, takže hlídejte i množství soli v marinádách a omáčkách.

8. Nepoužíváme teploměr na maso

Používání speciálních teploměrů na maso se může zdát jako zbytečné. Pravdou však je, že dokonalé steaky bez nich jen stěží připravíme. Díky teploměru, který změří teplotu uvnitř masa, můžeme přesně odhadnout úroveň propečení. Řezat do masa v průběhu grilování je přímo hřích, a tak je teploměr nejlepší cestou, jak dosáhnout steaků, které budou lahodit právě našim chuťovým buňkám.

9. Spěcháme s podáváním

Grilované maso po odejmutí z tepla nechte před rozkrojením několik minut odpočívat – jen tak se jeho chuť a aroma dokonale rozvine.  

10. Nezabýváme se stolováním

Maso už je na talíři a teprve se rozhodujeme, kde budeme jíst, sháníme ubrousky a připravujeme nápoje. Nachystejte si předem stylové stolování, které podpoří jedinečnou atmosféru grilování, a užijte si čas strávený s rodinou a přáteli.  

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz