15. 7. 2014   |   Návody a tipy

Jaký gril vybrat? Na uhlí, plyn či elektriku?

Na současném trhu je opravdu široká nabídka grilů různých funkcí, designů i cenové relace. Jak se v ní ale orientovat a vybrat si gril přesně podle svých požadavků?

Z grilování se stává téměř celoroční záležitost. Grily najdeme nejen na zahradách, ale i terasách a balkonech, takže se grilovaných pochoutek nemusíme vzdávat ani v chladnějším období roku. Na současném trhu je opravdu široká nabídka grilů různých funkcí, designů i cenové relace – jak se v ní ale orientovat a vybrat si gril přesně podle svých požadavků?

  • Důležitá je velikost – pečlivě zvažte počet osob, pro které obvykle grilujete, a podle toho vybírejte velikost varné plochy
  • Rozhodujte se i podle materiálu, z kterého je gril vyroben – materiál musí být vysoce odolný, mít dlouhou životnost a nabízet snadnou údržbu. Dobrou volbou je hliníková slitina, litina, kvalitní ocel nebo nerez. Rukojeti a ostatní části grilu musí být dostatečně robustné a teplu odolné. Zkontrolujte také všechny spoje a těsnění.

Nejoblíbenější jsou grily na plyn, dřevěné uhlí a elektriku. Jak se liší a jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Plynové grily

Jsou velmi oblíbené, neboť nabízejí vysokou funkčnost, snadné ovládání a všestranné využití. Ať už se rozhodnete pro gril na propan butan nebo zemní plyn, můžete se těšit na tyto výhody:

  • plynové grily zapálíte stisknutím jednoho tlačítka
  • po spuštění rychle dosahují optimální teploty pro grilování
  • plynové grily zajišťují stálou a neměnnou teplotu, grilovací plocha je zahřívána rovnoměrně, což výrazně usnadňuje přípravu pokrmů
  • regulace teploty je velmi snadná a rychlá
  • stejně snadné je i čištění – zapomenout můžete na žhavé uhlíky či poletující popel

I plynové grily mají přes svou vysokou popularitu jisté nevýhody, a to:

  • nikdy nedají masu charakteristické kouřové aroma
  • neumožňují nepřímé grilování – uzení a barbecue (výjimkou jsou moderní modely s udírnou)

Plynový gril

Grily na dřevo a dřevěné uhlí

Gril na dřevěné uhlí či dřevo je synonymem pro letní venkovní grilování. Oheň vytváří nejen nezaměnitelnou atmosféru, ale navíc masu propůjčuje jedinečnou chuť a aroma, kterých nedocílíte s žádným jiným typem grilu. A jaké jsou další výhody?

  • gril na uhlí dosahuje vyšších teplot (až 380°C) než gril plynový a elektrický, takže je ideální volbou, pokud často grilujete steaky nebo větší kusy masa
  • umožňuje přímé i nepřímé grilování, je skvělý na uzení a barbecue
  • gril nepotřebuje žádné rozvody a připojení, jeho obsluha je celkem snadná

Jeho nevýhody pak jsou:

  • rozpálení grilu na uhlí na optimální teplotu trvá déle, přibližně 30 minut
  • regulace teploty a udržení neměnné teploty je obtížné
  • varná plocha se zahřívá nerovnoměrně
  • čištění grilu je složitější kvůli vznikajícímu popelu a odpadu

Gril na dřevěné uhlí

Elektrické grily

Elektrické grily jsou také velmi žádané, a to proto, že umožňují grilování i uvnitř interiéru, na balkonech a terasách. Tím však jejich přednosti zdaleka nekončí:

  • elektrické grily se rychle a rovnoměrně zahřívají
  • příprava pokrmu je snadná a bezpečná
  • díky jednoduché obsluze jsou vhodné k častému grilování masa, ryb, zeleniny či mořských plodů
  • menší modely se snadno přenáší
  • jejich čistění je velmi jednoduché
  • nemusíte se starat o nákup paliva

Musíte se ale smířit s tím, že elektrické grily

  • jsou většinou malé a nízké, takže na nich nepřipravíte větší kusy masa, ani větší porce
  • vyžadují připojení k elektrickému proudu

Elektrický gril

Výběru grilu věnujte pozornost a ideálně si nechte poradit přímo v obchodě od odborníků. Používání grilu, který bude přesně odpovídat Vašim představám a požadavkům, Vás bude jistě těšit.  

Toprecepty.cz Toprecepty.sk Topmoucniky.cz Topgrilovani.cz Topkonicek.cz